РЗИ-Бургас: В питейната вода има тежки метали, на юг от Китен водата не става за къпане

"Освен ешерихия коли, което е много завишено, там имаме вече и ентерококи", каза д-р Георги Паздеров

11.09.2023 | 18:01 Редактор: Искра Ангелова
РЗИ-Бургас: В питейната вода има тежки метали, на юг от Китен водата не става за къпане

Днес РЗИ-Бургас, заедно с ВиК-Бургас, са взели поредни проби от морето край Царево, както и от питейната вода от чешмите в населените места в общината. След потопа по Южното Черноморие морето продължава да е мръсно. От здравната инспекция препоръчват също в населените места в Община Царево да се пие само минерална вода.

"На някои места микробиологията не е наред, но в повечето случая физикохимията. Това означава наличие на желязо, метали, манган, алуминий и на метали в нея. Така че някои имаха въпроси-да се преварява водата и да се пие!? Не, това няма да ги спаси", заяви директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров, цитиран от БГНЕС.

Контролът на морската вода е ежедневен на всички 10 плажа. На юг от Китен водата не става за къпане.

"Освен ешерихия коли, което е много завишено, там имаме вече и ентерококи. Предполагам, че това, което е било в реките, се е изляло в морето", поясни той.

Щабът днес реши да се удължи бедственото положение в Община Царево с още 7 дни.

"Особено внимание трябва да имат всички хора, които преминават през мостовите съоръжения на общината докато не приключи процесът на обследване. Община Царево си е стъпила на краката, всички достъпи до населени места са подсигурени- имат вода, храна, ток, интернет", заяви кметът на Царево Георги Лапчев.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Тъкмо няма да пия мангана за стави на Йовчев Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Пердоно
преди 7 месеца
"Хайде в Халкидики,Хайде Кушадасъ,"морските"наши да се е.ът право в г.зъ."Песен на Орхан Мурат Сигнализирай за неуместен коментар