Санкциите срещу Русия ударили най-силно дърводобива и благородните метали в ЕС

ЕС е одобрил повече от 150 национални мерки за смекчаване на шока от руската инвазия

09.12.2022 | 11:09 Редактор: Петя Кръстева
Санкциите срещу Русия ударили най-силно дърводобива и благородните метали в ЕС

Според изготвена от Европейската комисия оценка въздействието на санкциите на Европейския съюз върху собствената му икономика досега се е ограничило до няколко конкретни сектора.

Ограничителните мерки са предизвикали проблеми с доставките в сектори като дърводобива и благородните метали, но по-широките смущения са се дължали най-вече на тенденциите на световния пазар, войната на Русия в Украйна и ответните мерки на самата Москва, предава Bloomberg, позовавайки се на лице, запознато с анализа. 

Към края на ноември ЕС е одобрил повече от 150 национални мерки за смекчаване на шока от руската инвазия срещу Украйна като част от временната кризисна рамка, която позволява гъвкавост в рамките на правилата за държавна помощ, твърди източникът, пожелал анонимност. Според оценката мерките възлизат на 525,5 млрд. евро.

Преди инвазията на Русия се очакваше икономиката на ЕС да се разшири значително - до голяма степен да се върне към нивата на производство отпреди пандемията. Вместо това войната доведе до по-високи цени и прекъсвания на веригата за доставки и постави под напрежение публичните финанси, тъй като правителствата се опитват да смекчат въздействието на нарастващите разходи за енергия.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
РУСИЯ - СПАСЕНИЕ !
преди 1 година
РУСИЯ СЕ СПАСЯВА САМО АКО СТАНЕ АВТОНОМЕН РАЙОН НА КИТАЙ, ИЛИ НЕЙНА ПРОВИНЦИЯ. Сигнализирай за неуместен коментар