Доставките на дизел - проблем за Европа, какво следва след ембаргото за руски петрол?

Целта на ЕС е така да ограничи приходите на Русия, с които тя финансира войната срещу Украйна

05.12.2022 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

От днес влезе в сила европейското ембарго за внос на руски петрол и таван на цената. Целта на Европейския съюз е така да ограничи приходите на Русия, с които тя финансира войната срещу Украйна.

Това обаче повлече поскъпване на суровия петрол на световните борси. Решението на големите страни производителки да продължат да намаляват количеството, което произвеждат, също подхрани поскъпването. И така, цената на суровия петрол от сорта Брент се повиши с между 2% и 3% в понеделник до 87,25 долара за барел. Но това все още е доста под върховете, наблюдавани след нахлуването на Русия в Украйна до над 120 долара за барел.

България обаче е голямото изключение - тук не само ще идва руски петрол по море, но и "Лукойл" ще продължи да изнася продуктите си още поне три месеца. Но продължава неяснотата дали тази дерогация позволява износ за единния пазар на горива, произведени от руски петрол в "Лукойл" в Бургас.

А по-ниски цени на горивата за празниците прогнозират експертите.

"Дори в последните дни има понижение. Може би ще посрещнем коледните празници с малко по-ниски цени. Нека минат още 2-3 дни, от днес влиза и петролното ембарго", подчерта Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация

Шофьорите вече казват, че понижение има, но не смеят да му се зарадват.

"Успяха да се усетят, но забраняват руския петрол да се ползва и по тази причина ще се увеличат цените", каза потребител.

"Ще стане по-високо, отколкото да се намали. Зависи от тези отгоре. Те само си гледат един на друг интереса, а за народа не мислят какво ще стане с тях", коментира друг мъж.

Ако на международните пазари обаче има индикации за ръст на цените, това неминуемо ще се отрази и у нас.

Изключението за България за закупуване и внос по море на петрол от Русия на практика значи, че няма да има проблеми с доставките най-вече на дизел.

"Цяла Европа има проблеми с доставката на дизела", поясни Светослав Бенчев.

А Русия, която е вторият по големина производител на суров петрол в света, вече заяви, че няма да приеме горната граница на цените и заплаши да спре износа на петрол за страните, които приемат мерките.

"Русия и руската икономика имат необходимия капацитет, за да отговорят напълно на нуждите и изискванията на специалната военна операция", заяви говорителят на Кремъл - Дмитрий Песков.

На практика решението на седемте най-богати в света страни да има таван на цените значи, че всеки барел руски суров петрол, който се продава за повече от 60 долара, няма да бъде превозван с танкери на Г-7 и ЕС, и няма да се застрахова.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.