Френската преса обвини Мъск в опит да избегне правилата за авторското право в ЕС

Очаква се X да премахне заглавия и текст от новинарски посотове, споделени на платформата

22.08.2023 | 23:05 Редактор: Михаела Димитрова
Френската преса обвини Мъск в опит да избегне правилата за авторското право в ЕС

Френската преса обвинява Илън Мъск, че използва нови функции социалната медия X, известена като Twitter, за да избегне заплащането за защитено с авторски права съдържание, обобщава Politico.

Очаква се X да премахне заглавия и текст от новинарски посотове, споделени на платформата, според Fortune. Мъск потвърди този хода и заяви, че причината за него е "естетика". Във Франция обаче представителите на пресата го виждат като "груб опит за избягване на законни права".

Директивата на ЕС за авторското право позволява на печатната индустрия да търси възнаграждение, когато нейното съдържание се показва на онлайн платформи. Канада изготви подобни, макар и по-строги правила, принуждаващи Meta и Google да плащат на медиите, което доведе до продължаващи дебати с американските технологични гиганти.

Във Франция, след години на напрегнати разговори, медийните компании в крайна сметка сключиха сделки с Google и Meta, но не и с Twitter.

Twitter отдавна твърди, дори преди най-богатият човек в света да поеме управлението, че компанията не е включена в обхвата на реформата на ЕС за авторското право. През лятото няколко водещи издания, включително Agence France-Presse и Le Monde, съдиха платформата за неспазване на правилата за авторското право.

След като новината за жалбата на AFP стана известна, Илън Мъск открито говори против самия принцип на правата. "Това е странно. Те искат да им плащаме *за трафик към сайта им, където правят приходи от реклама, а ние не!?"

Решението на Мъск да премахне заглавията и текстовете "не е изненадващо“, е заявил пред POLITICO Еманюел Пароди, генерален секретар на доставчиците на съдържание GESTE. По този начин онлайн платформата ефективно "премахва последните неща“, които биха гарантирали, че е покрита от правилата за авторско право, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС