Рууми успешно се справя с румсървиса в столичен хотел, но не може да замени камериерките

Все повече роботи-помощници заместват човешкия труд

27.06.2023 | 08:54 Редактор: Михаела Кирилова

През месец май изкуственият интелект е допринесъл за закриването на близо 4000 работни места. Това показва доклад, публикуван на страницата на една от водещите фирми за човешки ресурси. У нас по морето около 80 робота ще бъдат част от обслужващия персонал. Тук в София роботите също се използват все повече и повече.

В столичен хотел вече четвърта поредна година робот на име Рууми помага на рецепциониста Пламен Бонев и неговите колеги в ежедневния труд.

"Тъй като работата на хотела е изключително много, роботът помага на нас - на мен и на нашите колеги да си вършим работата по-добре, тоест неща, които ние на момента не можем да свършим”, сподели Пламен Бонев.

Роботът дори посещава и стаите на клиентите на хотела и предлага румсървис, но Пламен допълва, че Рууми може само да помага без да замества напълно човешкия труд.

"Във високия клас хотели, гостите, които идват, ценят много контакта с хора. Оплаквания не сме имали. С робота се случват технически проблеми, единствено когато загуби връзка с интернет и тогава вече има нужда от човешка намеса. Инвестицията в подобен робот не е толкова скъпа, колкото е скъпа поддръжката и редовното подновяване на софтуера, чрез който работи", сподели Пламен.

Макар и роботи като Рууми все още да са рядкост в България, закупуването им в сферата на услугите нараства и е въпрос на време те да станат част от ежедневието ни като помагат на служителите на хотели и ресторанти при обслужването на клиенти. В столицата има сладкарница с роботи келнери, а летище София има робот-чистач, който за час почиства пространство от 1450 кв. м. 

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.