Кои професии ще изчезнат заради роботите? По света вече уволняват служители

Съвсем скоро няма да е гарантирана нито една чиновническа професия

23.04.2022 | 20:48 Редактор: Искра Ангелова
Кои професии ще изчезнат заради роботите? По света вече уволняват служители

Още от индустриалната революция изчезват професии и на тяхно място се появяват други. Това винаги е било така, независимо дали се дължи на технологичния напредък, притока на евтина работна сила или глобализацията.

Сега е ред на автоматизирането и идването на роботите. Процес, който вече се случва и е възприеман едновременно както като заплаха, така и като нещо положително.

Според базирания в Оксфорд Humanity Instititute - едни от първите професии, част от които ще изчезнат почти напълно до десетина година са тези на работниците във фабриките, на охранителите и градинарите, застрашени са и професиите от транспортно-логистичния сектор, включително превоза на хора. В малко по-късен период от време в историята ще останат секретарките и счетоводителите.

Съвсем скоро няма да е гарантирана и нито една чиновническа професия. Още в следващите години роботите ще поемат не само опасните, мръсните и скучни работи. Ще изчезнат и много професии в сектора "Здравеопазване", от най-висши до редови, твърди известният нидерландски футуролог Ричард ван Хойдонг в книгата си "Светът утре".

"Вече изчезват последните пазачи на мостове. Сензори и камери разпознават корабите и внимателно следят за движението на сушата, така че мостовете да се отварят и затварят автоматично и безопасно", пише Хойдонг, цитира Money.bg.

Суперкомпютри като Watson на IBM скоро ще се справят много по-бързо от юристите с обработката на огромен брой съдебни дела, като въз основа на това ще издават присъди и вероятно ще са в помощ на съдиите. Точно тяхната професия едва ли ще изчезне скоро, но много други в юридическия сектор сякаш са застрашени.

В света вече работят над 3 милиона индустриални роботи. За сравнение, през 2019 година техният брой беше 2,6 милиона.

В Япония и Китай вече е масова практика да уволняват служители, работещи като касиери, фабрични работници и дори рецепционисти в хотели, като техните места са заети от роботи. Да видим какво предстои.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК