Макрон с големи амбиции в изкуствения интелект: Ще задминем САЩ

Ще инвестираме като луди в обучение и изследвания, обяви френският президент

19.06.2023 | 16:06 Редактор: Вяра Димова
Макрон с големи амбиции в изкуствения интелект: Ще задминем САЩ

Франция полага големи усилия да се позиционира като европейски център за изкуствен интелект (ИИ), насочвайки се към бързоразвиващата се и особено популярна технология, пише CNBC.

"Смятам, че сме номер едно в континентална Европа и трябва да ускорим развитието", коментира френският президент Еманюел Макрон пред медията.

Отделни държави се опитват да се позиционират като центрове за ИИ, защото технологията е смятана за революционна и следователно е от стратегическо значение за правителствата по света. Очаква се изкуственият интелект да окаже влияние върху редица индустрии - от финансите до здравеопазването, но също така стои в центъра на по-голямата технологична битка, водена от Китай и САЩ.

Еуфорията около изкуствения интелект отчасти е предизвикана и от огромната популярност на чатбота ChatGPT на американската фирма OpenAI.

ИИ се превърна в една от най-обсъжданите теми на годишната френска технологична конференция Viva Tech - от стартъпи до утвърдени технологични фирми говориха за нея, редом с компании от други индустрии, включително козметичната и банковия сектор.

Макрон, френският финансов министър Бруно льо Мер и министърът по дигиталните въпроси Жан-Ноел Баро присъстваха на събитието, с което допълнително показаха държавната подкрепа за технологичните усилия на Франция.

"Ще инвестираме като луди в обучение и изследвания", коментира Макрон пред CNBC, допълвайки, че Франция е добре позиционирана в изкуствения интелект заради достъпа си до квалифицирани кадри и стартъпи, занимаващи се с технологията.

Въпреки че САЩ са смятани за лидер в изкуствения интелект по много показатели, Франция се надява да навакса.

"Повярвайте ми, ясно е, че САЩ са номер едно, като има добра причина за това - огромният вътрешен пазар... Искам категорично да преодолеем разликата с тях и да инвестираме много повече, да се развиваме много повече", допълва Макрон.

Амбициите на Париж обаче са изправени пред сериозна конкуренция дори в рамките на Европейския съюз. "Франция определено има шанс да бъде лидер в Европа, но е изправена пред огромна конкуренция от страна на Германия и Великобритания", коментира Антон Дабура, директор на Johns Hopkins Institute for Assured Autonomy.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС