Рекорд: Изкуственият интелект качи цената на Microsoft до $2,59 трлн.

Компанията опитва да се противопостави на господстващото положение на пазара за онлайн търсене

16.06.2023 | 10:48 Редактор: Юлиан Христов
Рекорд: Изкуственият интелект качи цената на Microsoft до $2,59 трлн.

Акциите на Microsoft Corp поскъпнаха до нов рекорден връх в четвъртък, след като пазарният оптимизъм за перспективите на изкуствения интелект помогна на технологичния гигант да достигне рекордна пазарна капитализация от 2,59 трилиона долара.

Microsoft се счита за лидер в прилагането на технологията на изкуствения интелект в софтуерната индустрия, благодарение на огромната си инвестиция в OpenAI, базирания в Сан Франциско стартъп, който притежава популярния чатбот ChatGPT.

През миналия месец Microsoft започна да внедрява множество подобрения на изкуствения интелект, включително ChatGPT, в облачните услуги Azure, както и в търсачката си Bing, с което се опитва да се противопостави на господстващото положение на пазара за онлайн търсене Google на Alphabet Inc

В четвъртък акциите на Microsoft затвориха сесията с ръст от 3,2% на ниво от 348,10 долара за акция. Книжата, които добавиха към стойността си над 45% от началото на годината досега, достигнаха предишното си рекордно затваряне от 343,11 долара на 19 ноември 2021 г. Рекордната стойност на акциите в рамките на деня беше 349,67 долара на 22 ноември 2021 г.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: Pixabay