Изкуственият интелект ще предизвика нова финансова криза?

Правителствени служители в САЩ заеха скептична позиция към AI

17.05.2023 | 13:22 Редактор: Юлиан Христов
Изкуственият интелект ще предизвика нова финансова криза?

Следващата финансова криза може да възникне от използването на изкуствен интелект от фирмите, каза председателят на Комисията по ценни книжа и борси Гари Генслер, предупреждавайки за потенциалния "системен риск", породен от разпространението на технологията. 

Агрегаторите на данни и платформите за изкуствен интелект могат да бъдат основни компоненти на бъдещата "нестабилност" на финансовата система, каза Генслер във вторник на конференция във Вашингтон, организирана от Регулаторния орган на финансовата индустрия, саморегулиращият се орган на "Уолстрийт". 

Наблюдателите след години може да погледнат назад и да кажат, че "кризата през 2027 г. беше, защото всичко разчиташе на едно базово ниво, това, което се нарича ниво на генеративен изкуствен интелект и куп финтех приложения са изградени върху него", предположи Генслер.

Генеративните AI системи, като популярния инструмент ChatGPT, могат да създават сложни отговори чрез текст, изображения и звуци. Подобно на Генслер, много правителствени служители в САЩ заеха скептична позиция към AI, дори когато множество бизнеси в цялата икономика прегърнаха технологията заради нейното обещание да позволи извършването на повече работа с по-малко работници. 

Банките и другите финансови институции са използвали AI в различни функции, включително за обикновено трудоемката работа по съответствие, свързана с определяне на нови клиенти или проверка за подозрителни транзакции. Но въпреки възможното повишаване на ефективността, системите трябва да бъдат внимателно проучени, каза Генслер. 

"Не е нужно да разбирате математиката, но трябва да разберете наистина как се управлява управлението на риска", каза той, подчертавайки потенциала за пристрастни решения. 

Въпреки че много привърженици на AI твърдят, че системите могат да бъдат проектирани без несъзнателните пристрастия в човешките същества, американските регулатори многократно подчертават потенциала AI неволно да увеличи пристрастията, които биха могли да се крият в техните дизайнери или в данните, върху които тези системи са били обучени. 

Правоприлагащите органи в САЩ миналия месец уточниха, че ще се справят с дискриминацията и пристрастието на AI в области като кредитиране, жилища и наемане. Някои по-малки юрисдикции също са предприели стъпки за ограничаване на технологията. 

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay.com