Изкуственият интелект атакува човечеството. Ще изчезнем ли?

AI е навлязъл във всяка една сфера

09.05.2023 | 18:00 Редактор: Петя Кръстева
Изкуственият интелект атакува човечеството. Ще изчезнем ли?

Няма сфера, в която в момента изкуственият интелект да не е навлязъл. Живеем в абсолютно безпрецедентни времена и никога досега човечеството не е виждало подобно нещо. Вече говорим не за години подобряване на технологията, а за седмици. Смятам, че човечеството няма да изчезне, но рано или късно ще се слеем с машините, коментира Борис Симандов, основател на технологична компания.

"Изкуственият интелект започва да атакува човешкото знание. Ние вече имаме машини, с които можем да комуникираме по-добре, отколкото с хора. От  счетоводители до програмисти, за абсолютно всички, които обработваме някаква информация, ще бъде променен начинът, по който работим, това е 100% и няма начин да не се случи”, подчерта той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Коментирайки как вижда изкуствения интелект  - повече като помощник или повече като заместник на програмиста, събеседникът каза, че един програмист би трябвало да стане по-бърз и по-точен в работата си. AI разширява човешките възможности и ни помага да живеем по-добре, посочи Симандов и даде пример с автономните коли, които според него до месеци ще започнат да се движат по пътищата.

Що се отнася до това къде са най-големите рискове от бурното развитие на AI, събеседникът отбеляза, че има изследване, от което става ясно, че 50% от експертите, които се занимават с изкуствен интелект и го развиват, смятат, че има 10% вероятност той да доведе до изчезване на човешката раса.