България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Карикатурист: Г-н Изкуствен интелект напредна, но не може да замести живия човек

Ивайло Цветков коментира снимките на политиците, предизвикали бум в социалните мрежи

10.05.2023 | 08:58 Редактор: Вяра Димова

В социалните мрежи вълна от споделяния и коментари предизвикаха снимки на политиците, направени с изкуствен интелект. Отново се породи въпросът могат ли новите технологии да заместят изкуството и къде е границата на хумора в политиката.

"Това са анимационни герои, личи си машинката в тяхната направа. Някои от тях са доста сполучливи - образ, характер, дори и състояние. Г-н Изкуствен интелект доста е напреднал", коментира карикатуристът Ивайло Цветков в студиото на "България сутрин".

Според него живият карикатурист няма как да бъде заменен, емоцията се различава.

"Аз съм за живия карикатурист, не че отричам това - щом го има на пазара, значи е нужно. Това е продукт на индустрията. Границата е там, докъдето е заложена границата на изкуствения интелект. Оттук нататък започва творчеството", коментира Цветков пред Bulgaria ON AIR.

Има образи, които не си приличат, на мнение е гостът, като посочи Тошко Йорданов и Ахмед Доган. 

"Аз ги правя не с цел да обидя човека, но зависи от нагласата. Политиците си мълчат достойно. Има няколко човека, като Симеон II, Константин Пенчев, които имат колекции от техни карикатури. Ние ги увековечаваме, по този начин остават в историята. В карикатурата трябва да има смях, но в никакъв случай не трябва да има обида на лична основа. Аз следвам това правило", обясни Цветков.

Гледайте целия разговор във видеото.