Зловещо или сантимент? Виртуален аватар на починал дядо чете приказки на внуците му

Компании твърдят, че могат да създадат дигитален образ, който надживява човешкия оригинал

16.05.2023 | 13:16 Редактор: Елеонора Танева
Зловещо или сантимент? Виртуален аватар на починал дядо чете приказки на внуците му

Редица интернет компании твърдят, че могат да създадат дигитален образ, който надживява човешкия оригинал, след което остава като наследство за роднините. С помощта на изкуствения интелект технологичните фирми създават чатботове от информационни данни, които могат да пишат или дори да говорят като починалия.

Други компании пък направо създават виртуални аватари - триизмерни изображения, с които опечалените могат да си взаимодействат, описва АРД новата високотехнологична бизнес ниша.

Колкото повече информация е налична за конкретния починал, толкова по-реалистично е изкуственият интелект да успее да го имитира. Това обаче довежда и до особени ситуации. В Южна Корея жена поръчала аватар на внезапно починалата си седемгодишна дъщеря, за да може да я срещне отново и да се сбогува с нея. След това момичето символично умряло отново. Корейската майка обяснява, че това ѝ е помогнало да овладее скръбта си.

Скептиците обаче предупреждават, че опечалените могат да изпаднат в зависимост и да се свързват многократно с аватара на починалия близък. Така те по-трудно ще се примирят с мисълта, че става дума за безвъзвратна загуба.

"Както опечалените ходят на гроба и говорят с починалия пред надгробния му паметник, така в бъдеще може би ще разговаряме с аватар, който дори ще може да ни отговаря с гласа на починалия. Но дали искаме подобно нещо – това трябва да реши всеки сам за себе си", казва експертът по въпросите на етиката, правото и сигурността на цифровите данни от Университета в Тюбинген - Джесика Хезен, цитирана от DW.

Нараства броят на хората, особено в САЩ, Азия и Великобритания, които напълно съзнателно планират виртуалното си оцеляване преди да са починали. Те се снимат и отговарят на въпроси за живота си. По-късно изкуственият интелект внася тази информация в аватара им.

Популярно приложение на тези нови технологии е аватар на починал дядо, който с оригиналния си глас продължава да чете приказки за лека нощ на внуците

Снимка: pixabay