Google реже жестоко служителите си: Отказва да плаща отпуски и майчинство, по-рядко ще сменя лаптопите

Компанията спира някои от стандартните услуги

04.04.2023 | 10:32 Редактор: Искра Ангелова
Google реже жестоко служителите си: Отказва да плаща отпуски и майчинство, по-рядко ще сменя лаптопите

Главният финансов директор на Google Рут Порат e съобщила в рядък за компанията имейл, че компанията прави съкращения в услугите за служителите

"Това са големи, многогодишни усилия", казва Порат в имейл от петък, озаглавен: "Нашите OKR за цялата компания относно трайните икономии". Елементи от имейла бяха съобщени по-рано от The Wall Street Journal. OKR е съкращение от "цели и ключови резултати".

В отделни документи, прегледани от CNBC, Google съобщава, че съкращава фитнес възможностите, канцеларските материали и честотата на подмяна на лаптопите на служителите.

Една от важните цели на компанията за 2023 г. е да "постигне трайни икономии чрез подобряване на скоростта и ефективността", пояснява Порат в електронното писмо. "Всички ПО и функции работят за това", каза тя, визирайки продуктовите области. 

Последните мерки за съкращаване на разходите се вземат в момент, в който Alphabet на Google продължава най-сериозната си серия от съкращения на разходите за своите почти две десетилетия като публична компания. През януари компанията заяви, че премахва 12 хил. работни места, което представлява около 6% от работната ѝ сила, за да се справи със забавянето на ръста на продажбите след рекордния ръст на броя на служителите.

Икономиите се проявяват и по други начини. Компанията отказа да плати остатъка от отпуските по майчинство и болничните на съкратени служители, съобщи по-рано CNBC.

В последния си имейл Порат заяви, че съкращенията са "най-трудните решения, които трябваше да вземем като компания".

"Тази работа е особено важна поради неотдавнашния ни растеж, предизвикателната икономическа среда и невероятните ни възможности за инвестиции, за да движим технологиите напред - особено в областта на изкуствения интелект", се казва в имейла на Порат.

Четете цялата статия в investor.bg.

Снимка: БГНЕС