Служителите на Google в постоянно очакване след съкращаването на 6% от работната сила

Някои от тях са научили, че губят работата си чрез имейл

21.01.2023 | 11:01 Редактор: Вяра Димова
Служителите на Google в постоянно очакване след съкращаването на 6% от работната сила

Служителите на Google, след като видяха как колегите им от конкурентни технологични фирми масово губят работата си, се притесниха кога ще бъдат съкратени и те. В петък сутринта някои от тях не можеха да влязат в корпоративните си акаунти.

Компанията, собственост на Alphabet Inc., най-накрая реши да съкрати 12 000 служители - 6% от работната сила. Служителите описват предимно организиран, макар и безличен подход, комуникиран предимно чрез същите технологични продукти, за чието създаване са помогнали, без директни отговори за отделните хора защо са включени или не.

Някои разбраха, че са загубили работата си, чрез съобщения, изпратени на личните им имейл адреси. Без централизиран начин да видят кои длъжности са били премахнати, останалите работници се заеха да пишат на колегите си в приложението за съобщения Google Chat. Ако не се отговаряло, това означавало, че този човек е загубил работата си, според служител на Google, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с пресата.

В приложенията за съобщения и вътрешните чатове служителите започнаха да изказват теории и да споделят тревогите си за бъдещето. Съкращенията изглеждаха по-скоро структурни, отколкото основани на резултатите. Тъй като прегледите на представянето все още предстои да бъдат финализирани по-късно този месец, някои работници се притесняват, че техните длъжности все още са застрашени от премахване, според няколко служители, които са разговаряли с Bloomberg, които са помолили да не бъдат назовавани, говорейки за вътрешни въпроси.

Работниците, които бяха загубили работата си, се събраха в платформи за съобщения като Discord и Slack, за да поддържат връзка.

В продължение на месеци гигантът в областта на търсенето се въздържаше да редуцира редиците си, докато технологични гиганти като Amazon.com Inc., Microsoft Corp. и Meta Platforms Inc. освобождаваха хиляди работници. Когато се стигна до съкращенията, те се отразиха на голяма част от компанията.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg