Германия скастри Google заради съхраняването и обработката на данни

Андреас Мунд: Компанията трябва да предостави на потребителите достатъчен избор

12.01.2023 | 10:36 Редактор: Вяра Димова
Германия скастри Google заради съхраняването и обработката на данни

Федералната антикартелна служба на Германия отправи остро предупреждение към Google. В сряда органът обяви, че е изпратил на американската компания "основателно предупреждение". Дъщерното дружество на американската интернет компания Alphabet трябва да коригира условията си за обработване на данни, поискаха органите за защита на конкуренцията в Бон, цитирани от Ройтерс. 

"Бизнес моделът на Google се основава основно на обработката на потребителски данни", заяви Андреас Мунд, ръководител на органа. "Компанията трябва да предостави на потребителите достатъчен избор по отношение на обработката на техните данни", посочи той. 

Ведомството е загрижено за начина, по който компанията може да събира данни за различни цели и да ги обработва в услуги като Google Search, YouTube, Google Play, Google Maps и Google Assistant. Въз основа на настоящите условия потребителите нямат достатъчен избор дали и до каква степен се съгласяват с тази широкообхватна обработка.

Органът по конкуренция се оплаква, че предлаганите досега варианти са "твърде непрозрачни и общи". С предупреждението на дружеството се дава възможност да коментира обвиненията и да представи допълнителни причини за действията си или предложения за решения, пише investor.bg.

Действията на Германия, предприети на национално равнище по силата на германски закон, насочен към много големи технологични компании, са знак за предстоящи подобни действия срещу големите технологични компании в Европейския съюз, коментира и Wall Street Journal.

В момента блокът прилага свой собствен закон за цифровата конкуренция, наречен Закон за цифровите пазари, който включва редица подобни изисквания за най-големите технологични компании, работещи в Европа, определени отчасти по приходи, брой потребители и пазарна капитализация.

Очаква се сред тези компании, наречени "пазители на входа", да бъдат Alphabet, Amazon.com Inc., Apple Inc., Meta Platforms Inc. и други. Разпоредбите му ще се прилагат от 2024 г.

Снимка: Bloomberg.com


1
1 rate up comment rate down comment 0
шпионаж
преди 1 година
"Скастри" е добре казано. Както баба вразумява внучето си... Гуглите вече 30 години си правят каквото искат с данни те на всички граждани и едно "скастряне" едва ли ще ги уплаши......Дори не могат да ги накарат излизането от гугъл-пощата да става нормално.... Сигнализирай за неуместен коментар