Южна Корея глоби Google и Meta с почти $72 млн. за незаконно събиране на лични данни

Наблюдавали са използването на уебсайтове и приложения от тях

16.09.2022 | 08:48 Редактор: Теодора Патронова
Южна Корея глоби Google и Meta с почти $72 млн. за незаконно събиране на лични данни

Южна Корея е глобила Google и Meta с общо над 71 млн. долара за събиране на лична информация на потребителите, без тяхното съгласие, с цел изпращане на адаптирани реклами, съобщи АФП.

Разследванията на двата американски технологични гиганта установиха, че те са "събирали и анализирали" данни за своите потребители и са наблюдавали използването на уебсайтове и приложения от тях, съобщи Комисията за защита на личните данни в Сеул.

Данните са били използвани за "извеждане на изводи за интересите на потребителите или са били използвани за персонализирани онлайн реклами", заяви комисията и добави, че нито Google, нито Meta са информирали ясно южнокорейските потребители за тази практика или са получили предварително тяхното съгласие.

В резултат на това на Google беше наложена глоба в размер на 69,2 млрд. вона (49,7 млн. долара), а на Meta - 30,8 млрд. вона (22,1 млн. долара).

"Това е най-голямата глоба за нарушение на Закона за защита на личните данни", се казва в изявление на комисията.

Регулаторните органи заявиха, че по-голямата част от потребителите в Южна Корея - 82% за Google и 98% за Meta - несъзнателно са им позволили да събират данни за използването им онлайн, пише БГНЕС.

"Може да се каже, че възможността и рискът от нарушаване на правата на потребителите са високи", се казва в изявлението.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК