САЩ съдят Google за дългогодишен монопол над пазара за дигитална реклама

Министерството на правосъдието и 8 щата призовават за раздробяване на бизнеса с рекламни технологии на гиганта

25.01.2023 | 19:31 Редактор: Ирена Бакърджиева
САЩ съдят Google за дългогодишен монопол над пазара за дигитална реклама

Американското министерство на правосъдието и 8 щата са завели дело срещу Google, като призовават за раздробяване на бизнеса с рекламни технологии на гиганта поради предполагаема монополизация на пазара за дигитална реклама, предава Bloomberg. 

"Целта на делото, което заведохме, е Google да бъде подведена под отговорност за това, което според нас представлява дългогодишен монопол върху технологиите за цифрова реклама, които създателите на съдържание използват, за да продават реклами, а рекламодателите използват, за да купуват реклами свободно в Интернет", заяви във вторник директорът на антитръстовата комисия към правосъдното министерство Джонатан Кантер. Той обяви за заведеното дело. 

Ню Йорк, Калифорния и Вирджиния са сред щатите, които са подписали иска, който е бил заведен във Федерален съд във Вирджиния.

В блог публикация Google заяви, че искът "се опитва да избере победители и губещи в силно конкурентния сектор на рекламните технологии. Делото "до голяма степен дублира необоснован иск на главния прокурор на Тексас, голяма част от който наскоро беше отхвърлен от федерален съд. Министерството на правосъдието поддържа погрешен аргумент, който ще забави иновациите, ще повиши таксите за реклама и ще затрудни развитието на хиляди малки предприятия и издатели".

Google е доминиращият играч на американския пазар на цифрова реклама на стойност 278,6 млрд. долара, като контролира по-голямата част от технологията, използвана за купуване, продажба и обслужване на онлайн реклама. Министерството на правосъдието заяви, че господстващото положение на Google ѝ позволява да задържа поне 30 цента от всеки долар, който рекламодателите харчат чрез нейните инструменти за онлайн реклама. Решението по това дело вероятно ще бъде взето след години.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС