Oще една държава ограничи TikTok на правителствени устройства

Приложението може да се използва за събиране на данни, които след това се споделят с китайското правителство

04.04.2023 | 07:30 Редактор: Вяра Димова
Oще една държава ограничи TikTok на правителствени устройства

Австралия ще забрани TikTok на правителствени устройства, присъединявайки се към нарастващия списък от западни държави, които ограничават приложението поради опасения за националната сигурност, предаде АФП.

Главният прокурор Марк Драйфус заяви, че решението е взето след съвет от разузнавателните служби на страната и ще започне да се прилага "възможно най-скоро".

Австралия е последният член на тайния алианс за сигурност "Пет очи", който преследва правителствена забрана на TikTok, присъединявайки се към съюзниците си САЩ, Великобритания, Канада и Нова Зеландия.

Франция, Нидерландия и Европейската комисия са предприели подобни стъпки.

Драйфус заяви, че правителството ще одобри някои изключения "за всеки отделен случай" при "подходящи мерки за намаляване на сигурността". Експерти по киберсигурност предупредиха, че приложението може да се използва за събиране на данни, които след това се споделят с китайското правителство, пише БГНЕС.

Фъргюс Райън, анализатор в Австралийския институт за стратегическа политика, заяви, че премахването на TikTok от правителствените устройства е "ясно". "От години е ясно, че данните на потребителите на TikTok са достъпни в Китай", казва Райън пред АФП.

Райън заяви, че Пекин вероятно ще "възприеме това като несправедливо отношение и дискриминация срещу китайска компания".

Снимка: pixabay