И НАТО забрани на служителите си да използват TikTok от съображения за сигурност

Киберсигурността е основен приоритет, заяви високопоставен служител

31.03.2023 | 19:28 Редактор: Вяра Димова
И НАТО забрани на служителите си да използват TikTok от съображения за сигурност

НАТО забрани официално на служителите си да изтеглят приложението за социални медии TikTok на предоставените им от НАТО устройства, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на вътрешна информация. Забраната е свързана със съображения за сигурност.

Тази сутрин високопоставени представители на НАТО са изпратили указание до служителите, в която се съобщава за забраната. С бележката забраната е обявена официално, но така или иначе TikTok и преди не е можело да се използва на устройства, предоставени от НАТО поради вътрешни технически ограничения, казват служителите.

"Киберсигурността е основен приоритет за НАТО. НАТО има строги изисквания за определяне на приложенията за служебно ползване. TikTok не е достъпен на устройствата на НАТО", заяви високопоставен служител на НАТО пред Си Ен Ен.

НАТО е последната правителствена организация, която забрани приложението поради опасения, че китайското правителство може да има достъп до данните на потребителите на TikTok чрез китайската компания майка Bytedance. САЩ, Обединеното кралство, Норвегия, Европейският парламент и други държави вече забраниха приложението на предоставени от правителството устройства.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Чу подчерта пред американските законодатели по-рано този месец, че компанията е напълно независима от Пекин, и заяви, че "не е видял доказателства, че китайското правителство има достъп до тези данни; те никога не са ни питали, ние не сме ги предоставяли".

Той добави, че TikTok премества данните си в САЩ, за да бъдат съхранявани на американска територия от американската компания Oracle.

"Така че рискът би бил подобен на този, при който всяко правителство се обръща към американска компания с искане за данни", каза той, цитиран от БГНЕС.

Въпреки това западните правителства остават скептични. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви пред Конгреса по-рано този месец по време на отделно изслушване, че "TikTok трябва да бъде прекратен по един или друг начин". 

Снимка: pixabay