Киберспециалист на САЩ: TikTok е "троянският кон" на Китай

Според Роб Джойс американското правителство трябва да наблюдава компания, за да избегне инцидент със сигурността

28.03.2023 | 20:34 Редактор: Михаела Димитрова
Киберспециалист на САЩ: TikTok е

Популярното приложение за споделяне на видеоклипове TikTok е "троянският кон" на Китай и представлява дългосрочен стратегически проблем за киберсигурността, заяви ръководителят на звеното за киберсигурност на Агенцията за национална сигурност на САЩ Роб Джойс. 

Джойс добави, че е от решаващо значение правителството на САЩ да наблюдава китайската компания майка на TikTok - ByteDance Ltd., за да се избегне инцидент със сигурността "след пет, десет или двадесет" години, за разлика от непосредствена, "тактическа" заплаха. 

Политиците и експертите по киберсигурност многократно са изразявали опасения, че компанията майка на TikTok има твърде голям поглед върху 150-те милиона месечни потребители в САЩ, и твърдят, че мерките, които приложението е предприело за разделяне на данните, не са достатъчни, за да ги предпазят от любопитното правителство в Пекин.

По време на изслушването миналата седмица  Шоу Дзъ Чъу заяви, че TikTok не представлява по-голям риск от гигантите в областта на социалните медии като YouTube на Google и Instagram на Meta Platform Inc., твърдейки, че компанията му е въвела повече предпазни мерки от всеки от западните си конкуренти поради отдавнашни подозрения. 

Повече прочетете на Investor.bg

Снимка: Pixabay