Акционери съдят Мъск, преувеличил безопасността на автопилота на Тesla

Ищците твърдят, че цената на акциите на компанията е спадала няколко пъти

28.02.2023 | 09:40 Редактор: Вяра Димова
Акционери съдят Мъск, преувеличил безопасността на автопилота на Тesla

Акционери заведоха дело срещу американския пионер на пазара на електромобили Tesla и неговия главен изпълнителен директор Илън Мъск заради твърдения, че те са преувеличили ефективността и безопасността на технологиите за автопилот и пълно самоуправление на техните електромобили, предаде Ройтерс.

В подадения във федерален съд в Сан Франциско колективен иск акционерите твърдят, че Tesla ги е мамила в продължение на четири години с фалшиви и подвеждащи изявления, които са скрили как нейните технологии, за които се подозира, че са възможна причина за множество фатални катастрофи, "създават сериозен риск от произшествия и наранявания". 

Ищците твърдят, че цената на акциите на Tesla е спадала няколко пъти, когато истината е станала известна, включително след като Националната администрация за безопасност на движението по пътищата е започнала да разследва технологиите, както и след съобщенията, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси разследва твърденията на Мъск за автопилота, пише investor.bg.

Цената на акциите спадна с 5,7% и на 16 февруари, след като NHTSA наложи изтеглянето на повече от 362 хил. автомобила Tesla, оборудвани с бета-софтуера за пълно самоуправление, тъй като те биха могли да бъдат опасни около кръстовища.

Tesla коментира, че се съгласява с изтеглянето, въпреки че не е съгласна с анализа на NHTSA. "В резултат на неправомерните действия и бездействия на ответниците и на рязкото намаляване на пазарната стойност на обикновените акции на дружеството ищецът и другите членове на класа са претърпели значителни загуби и щети", се казва в жалбата.

Снимка: БГНЕС