Модел на Tesla вече е по-евтин от средностатистическа кола в САЩ

Автомобилите с бензиново гориво поскъпват

22.02.2023 | 14:55 Редактор: Петя Кръстева
Модел на Tesla вече е по-евтин от средностатистическа кола в САЩ

След нeколкократен спад през последния месец, цената на седана Model 3 на Tesla е с 4930 долара по-малко спрямо средната на нов автомобил, продаван в САЩ. Това е най-ниската цена, която Tesla някога е имала спрямо типичния автомобил в САЩ, показва нов анализ на Bloomberg.

Ситуацията е подобна и за по-скъпия спортен автомобил Model Y на Tesla, който започна годината със спад на цената от 13 хиляди долара.

Първото намаление на цените на Tesla на 12 януари беше рязко и внезапно, заради което продължава да отеква. Ford бързо го последва и понижи цените на своя електрически Mustang Mach-E. Намаления обявиха още Lucid Group и Rivian Automotive.

В същото време цените на автомобилите с бензиново гориво се движат в обратна посока. Средната цена на ново превозно средство се е повишила с над 10 хиляди долара от началото на пандемията до 47 920 долара през януари. Това се дължи на недостига на компютърни чипове, инфлацията на суровините и умишлените решения на производителите да поддържат ниски запаси и високи цени, докато харчат много за разработване на електрически автомобили.

Четете повече по темата на bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay