Остър тон в съда: Ищците по делото за Tesla с нападки към Мъск

Адвокатът на милиардера контрира, че той е работил за свалянето на марката от фондовата борса

19.01.2023 | 16:04 Редактор: Вяра Димова
Остър тон в съда: Ищците по делото за Tesla с нападки към Мъск

Адвокатите на двете страни размениха първите нападки в сряда по време на съдебния процес по иск на инвеститор срещу главния изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск. Искът се отнася до съобщения на милиардера в Twitter от август 2018 г., в които той прибързано обявява, че иска да свали компанията за електрически автомобили от борсата и е осигурил финансирането. По-късно стана ясно, че инвеститорите не са поели твърди ангажименти, припомня Bloomberg. 

"Илън Мъск излъга", заяви адвокатът на ищците Никола Порит. Той твърди, че тези лъжи са стрували милиони на обикновени инвеститори като неговите клиенти. Безспорно било, че финансирането не е било осигурено в действителност. И само туитовете на Мъск са предизвикали колебанията в цените на акциите, заради които инвеститорите са загубили пари.

Адвокатът на Мъск Алекс Спиро контрира, че технологичният милиардер определено е работил за свалянето на Tesla от фондовата борса. Положителни сигнали е имало и от инвеститорите. Въпреки това Мъск е избрал грешните думи "в бързината", когато е писал в Twitter. "Това не беше измама, дори не беше близо до нея", казва той.

За да могат пазарите да функционират нормално и справедливо, е "от решаващо значение той (Мъск) и компанията да бъдат държани отговорни", контрира Порит.

Аргументите поставят началото на двуседмичен съдебен процес, който ще постави на карта авторитета на Мъск и който може да струва на него, Tesla и борда на компанията милиарди долари, ако загубят.

Централна роля в колективния иск играе държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, който трябваше да осигури ключово финансиране за плана. Страната на Мъск твърди, че старши мениджър на фонда е обещал в разговори мащабно финансиране. Адвокатите на ищците посочват, че не е имало споразумения за това.

Ищецът е изгубил пари заради туит 

По време на преговорите фондът за първи път разкри, че е придобил дял от около 5% в Tesla и се интересува от по-нататъшни придобивания, заяви адвокатът на Мъск. След това тази информация е била предоставена на Financial Times. Мъск е реагирал прибързано на изтичането на информация със своите туитове и се е изразил неподходящо. Но "това, което думите означаваха от неговата гледна точка", беше вярно. 

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com