Тотален срив: Tesla загуби 69% от стойността си

Пазарната оценка на производителя на електрически превозни средства се е свила до $345 млрд.

28.12.2022 | 12:30 Редактор: Тодор Петров
Тотален срив: Tesla загуби 69% от стойността си

Сривът на акциите на Tesla Inc. се ускори във вторник, отбелязвайки най-дългата им поредица от загуби от 2018 г. насам, тъй като информация за план за временно спиране на производството в китайския завод отново разпали страховете относно рисковете при търсенето.

Акциите на компанията, ръководена от Илън Мъск, затвориха с 11% надолу до 109,10 долара, като регистрират седми пореден спад и най-рязкото поевтиняване за един ден от април. Пазарната оценка на производителя на електрически превозни средства се е свила до приблизително 345 милиарда долара, под тази на Walmart Inc., JPMorgan Chase & Co. и Nvidia Corp.

Тази последна разпродажба коства и позицията на Tesla сред 10-те най-високо оценени компании в индекса S&P 500, отличие, което притежаваше от присъединяването си към бенчмарка през декември 2020 г.

Компанията е загубила 69% от стойността си на фона на поглъщането на Twitter от Мъск и свързаните с това разсейвания, безпокойството на инвеститорите относно активите за растеж и наскоро притесненията, че високата инфлация и нарастващите лихвени проценти ще намалят ентусиазма на потребителите за електромобилите.

Тази година стойността на акционерите на Tesla намаля с около 720 милиарда долара. Сривът е сред най-големите причини за спада на S&P 500 през 2022 г. след Amazon.com Inc., Microsoft Corp. и Apple Inc.

Все пак цялостната позиция на анализаторите за Tesla остава оптимистична, с най-висок дял на купуване или еквивалентни оценки от началото на 2015 г.

Четете повече в bloombergtv.bg