Руските кибератаки срещу НАТО скочили четворно спрямо 2020 г.

"Екосистемата на киберпрестъпността е нарушена - някои групи са обявили политическа лоялност", сочи доклад на Googlе

16.02.2023 | 12:08 Редактор: Петя Кръстева
Руските кибератаки срещу НАТО скочили четворно спрямо 2020 г.

Руските кибератаки в страните от НАТО са се увеличили четири пъти през миналата година в сравнение с 2020 г., а в Украйна - повече от три пъти за същия период, съобщи Google.

Скокът на атаките, който съвпадна с нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 г., е знак за това как кибервойната ще става все по-разпространена в бъдещите конфликти, пише в доклад на американския технологичен гигант.

"През 2022 г. Русия увеличава с 250% таргетирането на потребители в Украйна в сравнение с 2020 г. Това на потребители в държави от НАТО се е повишило с над 300% за същия период", смятат от Google.

В доклада се казва още, че подкрепяните от руското правителство нападатели са увеличили кибероперациите от 2021 г. по време на подготовката за инвазията. Авторите му са забелязали "повече разрушителни кибератаки в Украйна през първите четири месеца на 2022 г., отколкото през предходните осем години, като атаките са достигнали своя пик около началото на инвазията", пише БГНЕС.

Кибернетичната офанзива, включително срещу потребители в НАТО, варира от превземане на уебсайтове до събиране на разузнавателна информация и информационни кампании за промяна на общественото мнение, включително в полза на руската наемническа групировка "Вагнер".

"Ясно е, че киберпространството вече ще играе неразделна роля в бъдещите въоръжени конфликти, допълвайки традиционните форми на война", заявиха от Google. В кибератаките има и множество нови участници.

"Екосистемата на киберпрестъпността е нарушена, като някои групи са обявили политическа лоялност, други са се разделили по геополитически признак, а известни оператори са прекратили дейността си", се казва в доклада.

Снимка: Pixabay