Путин, Лена Бориславова и Симона Радева са най-търсени в Google от българите

В световен мащаб най-търсената дума е Wordle - уеб игра с думи

07.12.2022 | 17:56 Редактор: Елеонора Танева

Българите са търсили най-често в Google теми, свързани с Украйна, руския президент Владимир Путин и говорителя на кабинета "Петков" - Лена Бориславова. И у нас, и в чужбина сред най-търсените имена е това на покойната кралица Елизабет.

Украйна, Русия и Путин са в списъка с търсения от България, а самият Владимир Путин е ѝ най-често изписваната личност за последните 12 месеца.

На местна почва победител е Лена Бориславова. Скандалът със зрителната измама на снимката, която показваше как тя и Кирил Петков се държат за ръце, беше сред най-четените новини. На трето място е  Симона Радева - полицайката, помогнала на Георги Семерджиев, причинил фаталната катастрофа на бул. "Черни връх". 

В топ десет влизат политически фигури като Кирил Петков и Вежди Рашидов, ютюбърът Слави Панайотов, неуспялата кандидат-кметица Диана Габровска, френската легенда Ален Делон. На последните две места са тенисистът Новак Джокович и дъщерята на Фатик - Александра Тюркмен. 

В световен мащаб най-търсената дума е Wordle - уеб игра с думи.

"Играта наистина се превърна в споделена мания за всички и можете да видите това в данните", коментира ръководителят на "Данни" в Google - Саймън Роджърс.

У нас търсени са и здравни теми - хватката на подварианта на коронавируса "Омикрон" и маймунска шарка. Традиционно "Как се гласува с машина" също е задържало интереса на българите. Цената на грам злато като добър начин за инвестиция е на първо място в търсенията за това кое колко струва.

Първото по рода си у нас издание на "Ергенът" също е сред най-търсените. Книгата "Глина" на Виктория Бешлийска е най-проверяваната от българския потребител.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.