Георги Лозанов за снимката на Бориславова и Петков: Това са ченгесарски методи за компрометиране

Bulgaria ON AIR потърси и фотографа Десислава Кулелиева, която е автор на снимката, но тя се въздържа от коментар

03.08.2022 | 18:53 Редактор: Теодора Патронова

Последният ден от престоя в Министерския съвет на бившия премиер Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова остана в историята със снимка.

Часове след публикуването си тя предизвика бурна обществена реакция в социалните мрежи. Във Facebook началникът на кабинета ''Петков'' Лена Бориславова отрече да е държала за ръка бившия премиер при напускането на Министерския съвет и определи фотоса като политическа акция.

Bulgaria ON AIR публикува необработено видео, от което става ясно, че близост между Лена Бориславова и бившия премиер на стълбите в МС няма. Според медийния експерт Георги Лозанов публикуването на подобни снимки има политическа цел.

"Компромат. Визуален. Част от социалната кампания срещу кабинета на Петков и Василев.. Тя се води от петата колона в България. В голяма част от основата си това са бивши сътрудници на ДС и ченгета. Това са типичните ченгесарски методи на работа и на опит за компрометиране", коментира той.

Своя интерпретация на скандала направи и карикатуристът Чавдар Николов. 

" Глутницата се нахвърля на всяко нещо и попадна в своя капан с ваша помощ, защото бързо беше разбулена тази тайна за двете ръце, вплетени една в друга. Много останаха недоволни, ама то излязло видеото с логото на Bulgaria ON AIR, не се вижда, не може ли без логото, т.е. някои до последно не се отказваха от това", каза той.

Реакция предизвика и въпросът защо подобен кадър излиза от обществената телевизия.

"Това послание тръгва от нея, а не да се прави на ни лук ял, ни лук мирисал. Това показва, че онова, което се случи с конкурса за генерален директор на БНТ, и остави подозрение, че той беше провален, за да може БНТ да заеме определена страна по време на изборите, се случва", смята Георги Лозанов.

Опровержение обаче имаше от медиите, които тиражираха скандалния фотос. От СЕМ изразиха позиция пред БНР.

"Подобни кадри са се случвали нееднократно и в световните медии. Шанс или малшанс за фотографа е да улови подобен момент? И дали публиката няма право да тълкува подобни сюжети? Не бих искала националният регулатор да оправдава прозвището "бухалка", заяви председателят на СЕМ Соня Момчилова. 

Bulgaria ON AIR потърси и фотографа Десислава Кулелиева, която е автор на снимката, но тя се въздържа от коментар.

"Националната телевизия не знам дали се извини на някого, значи няма коментар. Е, те може би ще чакат петорна експертиза", посочи Чавдар Николов. 

БНТ не коментира случая и не го отрази в новинарските си емисии.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК