Увеличават се злонамерените атаки срещу компании, целящи репутационни щети

Важна е инвестицията в сигурността и надеждността на инфраструктурата, заяви Недялко Димитров

10.10.2022 | 22:01 Редактор: Елеонора Танева

Две са основните предизвикателства пред компаниите във връзка с технологичните решения - сигурността и надеждността на инфраструктурата, така че всички технологични решения, с които обезпечаваме услугите към клиентите, да работят през цялото време и непрекъснато. Това заяви оперативният ръководител "Продуктово развитие" в "Нетера" - Недялко Димитров, по време на форума "Инфлацията – криза и възможност", организиран от Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че предизвикателствата към сигурността са постоянни. А всички системи, които са достъпни, са постоянно обект на технически атаки.

"Опитват се да разрушат инфраструктурата, така че тя да не е достъпна за клиентите, целят се репутационни щети. Съответната институция губи възможност да предоставя услуги, губи и доверието на своите клиенти", поясни Димитров.

Заради големия натиск се увеличават инвестициите в защита на инфраструктурата. 

"Нетера" разшири над 2 пъти капацитета си за защита от такива атаки. Даваме възможност на своите клиенти да получават услуги от различни доставчици, така че специфичните им изисквания да бъдат покрити. Надеждността е изключително важна - това в което телекомуникационните компании работят - предоставяме услуги, чиято инфраструктура е изградена на база на световните стандарти, има диверсификация на свързаността", заяви Димитров. 

Важно за компаниите е предоставянето на достатъчно разнообразни и качествени телекомуникационни услуги и защита на инфраструктурата от злонамерени атаки.

"Може да се използват съвременни технологии без увеличаване на разходите - инфраструктурата като услуга дава възможност да планираме своите разходи, съобразно ръста на бизнеса си. В тези случаи рискът софтуерът да не стигне като капацитет е малък. Фирмите, специализирани върху платежни услуги, могат да се фокусират върху своите услуги, а не върху осигуряване на намиране на свързаност например", уточни експертът.

Гледайте тук интервюто на Ивайло Лаков от Bloomberg TV Bulgaria с проф. Чарлз Гудхарт. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК