В борба със сушата Китай си "засява облаци"

Те изстрелват химикали към небето, за да предизвикат дъжд

25.08.2022 | 19:37 Редактор: Петя Кръстева

От седмици Китай е в плен на горещините и сушата. Последиците за хората и природата са тежки, а властите са принудени да прибягват до непопулярни мерки като "засяване на облаци".

Суша и напукана земя се наблюдава и на мястото на най-голямото езеро в Китай. В него се влива най-дългата река в Азия - Яндзъ. 

Обширни райони на Китай в момента преживяват най-горещото и сухо лято от 1961 година, откакто се води такава статистика. През последните няколко седмици на много места бяха регистрирани температури от над 40 градуса по Целзий. 

"Чувствам се сякаш стоя върху газова печка. Особено когато духа вятър - той е горещ. Причината, поради която все пак дойдох тук днес, е, че според новините температурата не е била толкова висока от 60 години насам. Изглежда, че за първи път река Дзялин пресъхва до дъно", коментира журналистът Тян Фан.

14 региона и провинции в страната са средно до тежко засегнати от сушата. Местните правителства бяха призовани да осигурят снабдяването на населението с вода, а при нужда да прибегнат и до изкуствено предизвикване на валежи. Методът е известен като "засяване на облаци" – към тях се изстрелват химикали с цел да се предизвика падането на дъждове.

"Червеният код" за жега, което е най-високата степен на тревога, остава в сила в големи части от страната.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК