Русия ще накаже Wikipedia заради дезинформация за войната

Роскомнадзор: Представя забранени материали и фалшива информация за посоката на специалната операция в Украйна

21.07.2022 | 09:47 Редактор: Ирена Бакърджиева
Русия ще накаже Wikipedia заради дезинформация за войната

Руският орган за наблюдение на комуникациите заяви в сряда, че предприема стъпки да накаже Wikimedia Foundation, която стои зад онлайн енциклопедията Wikipedia, за това, че нарушава руските закони, свързани с конфликта в Украйна, съобщава Украйна.

В изявление "Роскомнадзор" каза, че Wikipedia все още представя "забранени материали, включително фалшива информация за посоката на специалната възможна операция на територията на Украйна" и че ще бъдат използвани търсачки, за да се информират потребителите, че Wikimedia нарушава руския закон.

Пишейки в Telegram, заместник-председателят на комисията по информационната политика в руския парламент Антон Горелкин каза, че интернет връзки към Wikipedia ще бъдат придружени от съобщение, предупреждаващо потребителите за правни нарушения от страна на Wikimedia Foundation. "Роскомнадзор" заяви, че мерките ще останат в сила, докато Wikimedia Foundation не изпълни изцяло руските закони.

На 13 юни Wikimedia Foundation обжалва решението на московски съд, който я глоби с 5 млн. рубли (91 хил. долара) за това, че отказва да премахне съдържание, което се определя като дезинформация от рускоезични статии в Wikipedia, свързани с украинския конфликт, включително "Руската инвазия в Украйна", "Военни престъпления по време на руската инвазия в Украйна" и "Клането в Буча".

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК