Как да преценим кога да преинсталираме Windows?

Преинсталирането е крайната мярка, ако проблемът, предизвикал нарушаване на ефективността, не може да бъде идентифициран

20.07.2022 | 23:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
Как да преценим кога да преинсталираме Windows?

Навярно е имало моменти, в които сте забелязали, че процесите в компютъра ви се забавят. Работата с програми става тромава и отнема време, браузърът не реагира, дори писането на текст се превръща в проверка на търпението ви, и още куп такива проблеми.

В ситуации като тези вероятно сте си задавали въпроса дали преинсталирането на операционната система Windows би помогнала. Често пъти отговорът се крие в начина, по който поддържаме и използваме системата, а не в нуждата от преинсталиране.

Част от "виновниците" за това може да са стартирането едновременно на множество програми, част от които не се използват, но продължават да работят на фонов режим; Наличието на повече от един потребители в Windows, между които се превключва без отписване от неактивния, при излизане от него. Невъзможността на хардуера да се справи с процесите или недостигът на оперативна памет; Допълнителните разширения (добавки) към Explorer или друг браузър може да черпят от системните ресурси и значително да намалят скоростта на операционната система; Неактуални драйвери за устройствата; Наличие на зловреден софтуер или вируси, които да влияят на системата, а от там и на производителността; Приложенията за защита от зловреден софтуер, за дефрагментиране или почистване на дисковото пространство също използват паметта. Всички те черпят от ресурсите на лаптопите и компютрите и могат да създадат усещането за забавяне. 

За да подобрите производителността на компютъра с Windows, инсталирайте само приложения, които ще бъдат използвани. Системно актуализирайте операционната система, както и драйверите. При забавяне рестартирайте компютъра и отворете само приложенията, от които се нуждаете.

Проверявайте дисковото си пространство и почиствайте от ненужни файлове. Деинсталирайте ненужните програми само от контролния панел на Windows, за да сте сигурни, че се изтриват напълно. Не прекалявайте с визуалните ефекти, които предлага Windows, защото черпят ресурси. Забранете на ненужните програми да се стартират автоматично. Закупете и инсталирайте антивирусен софтуер. Подхождайте с внимание при посещението на непознати или подозрителни сайтове и отваряне на имейли от неизвестни податели. Проверявайте и премахвайте, ако има налични зловреден софтуер и вируси, пише "24 часа".

Въпросът колко често трябва да се прави преинсталиране на Windows няма еднозначен отговор. Преинсталирането е крайната мярка, ако проблемът, предизвикал нарушаване на ефективността, не може да бъде идентифициран. Също така не трябва да се забравя, че преинсталирането е само началото. За да работи коректно, на операционната система са ѝ нужни настройки, инсталация на драйвери и прочее.

Ако все пак имате колебания дали трябва преинсталиране или не, можете да се обърнете към специалистите от сервизите на онлайн магазините за компютърна техника. Те ще направят диагностика и ако се налага, ще преинсталират. В случай че диагностиката покаже дефект на компонент, може да бъде направен гаранционен или извънгаранционен ремонт. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК