Microsoft засече унищожителен компютърен вирус

Софтуерният гигант не е открил връзка между него и други хакерски групи

18.01.2022 | 09:45 Редактор: Жаклина Иванова
Microsoft засече унищожителен компютърен вирус

Американският технологичен концерн Microsoft е засякъл "унищожителен" компютърен вирус, който атакува множество правителствени организации в Украйна.

Вирусът е засечен за пръв път на 13 януари тази година, а софтуерният гигант не е открил връзка между него и други хакерски групи, пише компанията в постинг в корпоративния си блог.

Засега вирусът е номериран с DEV-0586 и носи името Whisper Gate. Той е разработен да изглежда като стандартен криптовирус, т.е. криптира данните в компютрите, но има друга цел. За разлика от типичните криптовируси, този няма модул за искане на откуп и декриптиране на данните, пише investor.bg.

Той показва съобщение, че иска откуп от 10 000 долара в биткойни, но реално няма как да бъде платен. Вместо това неговата цел е да направи системата неизползваема и да не може да бъде възстановена.

DEV-0586 е засечен в системите на "дузина" компании, държавни институции и неправителствени организации в Украйна. Софтуерният гигант смята, че реалният брой на жертвите е още по-голям, но за момента не може да определи мащаба на атаката.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Sa6oGo6o
преди 2 години
"Той показва съобщение, че иска откуп от 10 000 долара в биткойни, но реално няма как да бъде платен. Вместо това неговата цел е да направи системата неизползваема и да не може да бъде възстановена." Уважаеми неграмотни редактори на статията и журналисти, това е целта на всеки криптовирус. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Go6oPe6o
преди 2 години
Немарливи потребители задействащи севернокорейски вируси тип format C:\ и после що не ми работи компютъра, нямат инсталирани антивирусни програми и после реват... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
беден
преди 2 години
който ядосва руснаците това получава Сигнализирай за неуместен коментар