Мъск има лошо усещане за икономиката, съкращава около 10% от персонала си

През последните седмици той алармираше за рисковете от рецесия

04.06.2022 | 16:02 Редактор: Теодора Патронова
Мъск има лошо усещане за икономиката, съкращава около 10% от персонала си

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск има "изключително лошо усещане" за икономиката и трябва да съкрати около 10% от персонала на производителя на електрически автомобили, казва той в имейли, видени от Reuters.

В съобщенията, изпратени до ръководните кадри в четвъртък, се излагат опасенията му и им се казва да "спрат всички назначения по света". Тежката прогноза дойде два дни, след като милиардерът каза на служителите да се върнат на работното място присъствено или да напуснат. Прогнозата му се прибавя към нарастващия хор от предупреждения от страна на бизнес лидери за рисковете от рецесия.

В друг имейл до служителите в петък Мъск заяви, че Tesla ще намали броя им с 10%, тъй като компанията е станала "свръхнатоварена в много области". Но "броят на почасовите служители ще се увеличи", каза той.

В края на 2021 г. в Tesla и дъщерните ѝ дружества са работили почти 100 000 души, показват данните на Комисията за ценни книжа и борси.

През последните седмици Мъск алармираше за рисковете от рецесия, но имейлът му, с който нарежда замразяване на наемането на служители и съкращаване на персонала, е най-прякото му предупреждение.

"Илън Мъск има уникален поглед върху глобалната икономика. Смятаме, че посланието от него ще се ползва с голямо доверие", казва Адам Джонас, анализатор в Morgan Stanley.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК