Мъск загуби милиарди, откакто направи предложението за Twitter

Технологичният милиардер отново влезе в медийните публикации и предизвика полемики

19.05.2022 | 21:16 Редактор: Жаклина Иванова
Мъск загуби милиарди, откакто направи предложението за Twitter

Технологичният милиардер Илън Мъск отново влезе в медийните публикации и предизвика полемики. Главният изпълнителен директор на Tesla не само обяви, че в бъдеще ще гласува за републиканците, но и осмя борсовия индекс S&P 500 ESG за устойчиви инвестиции, като го нарече измама в Twitter.

Междувременно акциите на Tesla се сринаха с близо 7% до най-ниското си ниво за тази година. По този начин състоянието на Мъск се сви с повече от 12 млрд. долара, само заради съобщенията му в Twitter от този ден, изчисляват от Bloomberg.

Преди това производителят на електрически автомобили беше изключен от този борсов индекс, което предизвика недоволството на главния изпълнителен директор на компанията. ESG е съкращение за екологични, социални и управленски въпроси. Тази абревиатура се използва от финансовата индустрия за предлагане на инвестиции, при които се обръща по-голямо внимание на критерии като опазване на околната среда, социални въпроси и добро корпоративно управление.

В момента нещата не вървят никак добре за Мъск. Според изчисленията на Bloomberg той вече е загубил 49 млрд. долара, откакто през миналия месец направи предложение да купи Twitter.

Мъск придоби пакет от акции на Twitter, а по-късно се договори с Борда на директорите на Twitter за пълно поглъщане на цена от около 44 млрд. долара.

Междувременно обаче той обвини Twitter, че прави неверни изявления за броя на фалшивите и бот акаунти. Това доведе до рязък спад в цената на акциите на социалната мрежа. Не е напълно ясно дали сега Мъск се опитва да понижи цената, или подготвя почвата за излизане от сделката.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК