Инвеститори в Twitter съдят Мъск за манипулация на цените на акциите

Те твърдят, че милиардерът е спестил 156 млн. долара

27.05.2022 | 12:27 Редактор: Теодора Патронова
Инвеститори в Twitter съдят Мъск за манипулация на цените на акциите

Инвеститори в Twitter Inc съдят милиардера Илън Мъск, твърдейки, че той е манипулирал цената на акциите на компанията с цел да я понижи, след като главният изпълнителен директор на производителя на електромобили Tesla Inc отправи оферта за поглъщането на социалната медия за 44 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Инвеститорите твърдят, че Мъск си е спестил 156 млн. долара, като не е разкрил, че е закупил повече от 5% от Twitter до 14 март. Те са поискали да бъде заведен колективен иск и да им бъде присъдена неуточнена сума от компенсация заради щетите.

Те са посочили като ответник също и Twitter, като твърдят, че компанията е имала задължение да разследва поведението на Мъск, въпреки че не търсят обезщетение от нея.

Инвеститорите казват, че Мъск е продължил да купува акции след това и в крайна сметка разкри в началото на април, че притежава 9,2% от компанията, сочи искът, заведен в сряда във федералния съд в Сан Франциско.

Нито Мъск, нито неговият адвокат са отговорили веднага на запитването на Ройтерс за коментар. От Twitter са отказали да коментират.

Инвеститорите също така твърдят, че публичната критика от страна на Мъск към компанията, включително съобщение в Twitter от 13 май, в което се казва, че изкупуването е "временно сложено на пауза", докато Twitter не докаже, че спам ботовете представляват по-малко от 5% от потребителите му, представляват опит за по-нататъшно смъкване на цената на акциите.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК