Facebook се изправи срещу Германия заради строгата ѝ политика за поверителност

Антитръстовият закон в страната заплашва целия бизнес модел на компанията

10.05.2022 | 20:43 Редактор: Теодора Патронова
Facebook се изправи срещу Германия заради строгата ѝ политика за поверителност

Facebook разкритикува немската агенция за защита на конкуренцията заради тактиката им "всичко или нищо" по отношение на поверителността на данните, както и за антитръстов закон, който заплашва целия бизнес модел на компанията, пише Bloomberg. 

Стратегията на Федералната картелна служба е довела до "очевидно неправилно" решение през 2019 г. срещу бизнес практиките на гиганта в социалните медии, заявиха адвокатите на Meta Platforms Inc. пред Европейския съд във вторник.

"Федералната картелна служба е направила непълен и пристрастен анализ на поверителността на данните на потребителите", обяви Ханс-Георг Каман, адвокат на Meta, пред панел от 15 съдии в Люксембург. "Официалното становище, което би трябвало да се отнася д конкурентните практики, всъщност се оказва становище за защита на данните".

Решението на Европейския съд ще е ключово за опита на Facebook да отмени решението от 2019 г., когато бяха наложени промени при начина, по който платформата следи интернет историята на потребителите си. Решението на Европейския съд за това дали регулаторната мярка на Германия е законна може да накара и други регулатори в ЕС да наложат по-строг контрол на гигантите от Силициевата долина. Случаят се решава след като ЕС приеха редица нови правила, които имат за цел да попречат на технологичните гиганти да злоупотребяват с пазарната си сила.

Случаят достигна до европейския съд след като съдии в Германия поискаха да разберат дали нарушенията при защитата на данните могат да се използват в антитръстово дело. Това е само едно от многото дела, пред които са изправени технологичните фирми в Европа.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК