Майка съди Meta и Snap заради самоубийството на детето ѝ

Тийнейджърът се e прострелял смъртоносно

12.04.2022 | 15:10 Редактор: Жаклина Иванова
Майка съди Meta и Snap заради самоубийството на детето ѝ

Meta Platforms Inc. и Snap Inc. са съдени във връзка със самоубийството на тийнейджър в рамките на последно засега усилие на група за защита на правата на потребителите да държи гигантите в социалните медии отговорни за пристрастяването към техните платформи.

Кристофър Джеймс Доули, наричан Си Джей, е бил отличник в колеж, който спортувал и обичал дейностите на открито, но толкова дълбоко се увлякъл в социалните медии и бил обсебен от образа на тялото си, че често общувал в Instagram в 3 часа през нощта, става ясно от жалбата, подадена в понеделник от майката му във федерален съд, предава Bloomberg.

През януари 2014 г., докато семейството на Си Джей почиствало коледната украса и около месец преди 17-ия му рожден ден, той публикувал на страницата си във Facebook надпис "Кой изгаси светлината?", държал в едната си ръка 22-калиброва пушка, в другата - смартфона си, и се прострелял смъртоносно, се посочва в жалбата.

Подобно на предишни дела, заведени от базирания в Сиатъл Social Media Victims Law Center, искът твърди, че Meta умишлено е разработила алгоритми, които държат тийнейджърите привързани към платформите ѝ, за да насърчава прекомерната употреба, за която знаят, че е показателна за пристрастяване и саморазрушение, пише investor.bg.

"Нито Meta, нито Snap са предупреждавали потребителите или техните родители за пристрастяващите и психически вредни ефекти, които употребата на техните продукти, както е известно, предизвиква сред непълнолетните потребители", се казва в жалбата на Дона Доули.

Представители на Meta и Snap не са отговорили веднага на имейл съобщения, изпратени след края на работното време, с молба за коментар.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК