Без интернет цивилизацията ни ще се срине за броени дни: Познаваме ли рисковете?

Глобалната интернет мрежа е все по-бърза и крие все повече рискове

10.05.2022 | 11:42 Редактор: Ваня Кузманова
Без интернет цивилизацията ни ще се срине за броени дни: Познаваме ли рисковете?

Без интернет нашата цивилизация би се сринала за броени дни. В същото време нямаме защитни мерки, с които да спасим света от този хаос, предупреждава испанската журналистка Естер Паниагуа. Глобалната интернет мрежа е все по-бърза и крие все повече рискове: зачестяват кибератаките, увеличават се опасностите за потребителите, а светът като цяло става по-уязвим.

"Интернет не е създаден, за да обслужва компаниите, да управлява процеси, да се използва за търговия, да управлява критичната инфраструктура, да е платформа на държавния апарат и административните услуги – той просто не е измислен за всички тези задачи", казва испанската журналистка Естер Паниагуа. 

Зависими сме от тази мрежа, както един електрически уред от наличието на ток. Какво би се случило, ако се откъснем от тази зависимост? Това разкрива Пиниагуа в книгата си "Error 404".

"Междувременно всичко е в интернет: магазините, болниците, администрацията и нейните услуги, електрозахранването, фирмите, медиите – всички зависят от мрежата. И колкото по-дълго нямат достъп до нея, толкова по-сериозни биха били последиците, за които ние изобщо не сме подготвени", казва авторката.

Кибератаки - особено в бившия Източен блок

Тя припомня, че за тази мрежа е достатъчен само един удар, за да се срине всичко. Например с кибератаки, като тези в Естония, където преди време бяха атакувани първо правителствените уебсайтове, а след това и банките и медиите. Или пък в Украйна през 2015 година, където кибератака причини тежък срив на електрозахранването в страната, пише DW.

"Особено страните от бившия Източен блок редовно стават мишена на руски кибератаки. Войната в Украйна де факто не започна преди два месеца, а още преди години – под формата на дигитална война. Мнозина сега се питат какво ли ни очаква, след като знаем, че именно руснаците стояха зад атаката срещу украинската електропреносна мрежа от 2015 година", казва Паниагуа.

"Нуждаем се от алианс на демокрациите. САЩ и ЕС трябва да го оглавят и да се обединят под един общ чадър на сигурност. Също и за да можем да се подсигурим срещу бъдещи посегателства от страни с авторитарни режими като Китай и Русия. Тяхната представа за интернет не се покрива с нашата. Ние не искаме цензура, а свобода", посочва още Паниагуа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК