Хакерска група подкрепи Русия във войната с Украйна, тайните на бандата изтекоха в интернет

Данните съдържат подробности за конкретни хакерски кампании и биткойн портфейли

13.03.2022 | 16:24 Редактор: Теодора Патронова
Хакерска група подкрепи Русия във войната с Украйна, тайните на бандата изтекоха в интернет

На 25 февруари групата за рансъмуер, известна като Conti, изрази подкрепата си за Русия, ден след като страната нахлу в Украйна. Оказа се, че това не бе особено добра идея, тъй като дни по-късно в интернет изтече голямо количество данни за тайните на бандата.

Данните съдържат подробности за конкретни хакерски кампании, биткойн портфейли, използвани от бандата, и размисли за бъдещето на криптовалутата като инструмент за пране на пари. Файловете също така разкриват еквивалента на фирмените тайни за организираната престъпност: подробности за използването от бандата на специфични инструменти за злонамерен софтуер и прозрения за техните техники за преговори. 

Взети заедно, казаха експерти пред Bloomberg News, изтичането на информация от Conti може да е направило повече, за да разкрие членовете ѝ и да подкопае методите ѝ, отколкото разследвания от страна на правоприлагащите и охранителните фирми. Файловете разкриват организационната структура на групата и улики за техниките, използвани за изпреварване на полицията, което представлява ценна разузнавателна информация.

Докато разговори и преговори с хакери са изтичали и преди, малко са отговаряли на мащаба и детайлите от теча от Conti. Той предлага безпрецедентен поглед зад кулисите на група, която използвала фалшиви прикачени имейли, откраднати пароли и телефонни обаждания, за да изтегли повече от 200 милиона долара от жертвите си миналата година, каза пред Bloomberg News компанията за проследяване на криптовалути Chainalysis Inc.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК