Руски хакери атакуват Украйна и съюзниците

Москва отрича да използва такива методи, за да преследва враговете си

08.03.2022 | 16:02 Редактор: Теодора Патронова
Руски хакери атакуват Украйна и съюзниците

Базиран в Китай хакер е изпращал прикачени файлове с вируси до "европейски структури", твърди подразделение на Google. През последните седмици са налице акции на добре познати на правоприлагащите органи руски хакери, включително на групата FancyBear, които извършват шпионаж, фишинг кампании и други атаки, насочени към Украйна и нейните европейски съюзници, твърди Google на Alphabet. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в своя технологичен коментар за Bloomberg TV Bulgaria.

Русия отрича да използва хакери, за да преследва враговете си. Целта на фишинг съобщенията е да се открадне информация за влизане в акаунти на потребителите, за да могат хакерите да проникнат в компютрите и онлайн акаунтите на мишената. Google не съобщава дали някоя от атаките е била успешна.

Ghostwriter/UNC1151, който Google описва като беларуски участник в заплахата, се е опитвал да открадне идентификационни данни за акаунти чрез фишинг атаки на полски и украински правителствени и военни организации.

През миналия месец украински служители по киберсигурност заявиха, че хакери от съседна Беларус са атакували частните имейл адреси на украински военнослужещи "и свързани с тях лица". Google също така заяви, че Mustang Panda или Temp.Hex, който компанията описа като базиран в Китай хакер, е изпращал прикачени файлове с вируси до "европейски структури" с имена на файлове като Situation at the EU borders with Ukraine.zip.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК