Lenovo и Xiaomi оттеглят бизнеса си от Русия

Износът на технологични продукти от Китай за Русия е намалял рязко през март в сравнение с февруари

07.05.2022 | 17:47 Редактор: Елеонора Танева
Lenovo и Xiaomi оттеглят бизнеса си от Русия

Китайските технологични компании тихомълком се оттеглят от бизнеса си в Русия под натиска на санкциите на САЩ и доставчиците и въпреки призивите на Пекин към фирмите да се противопоставят на чуждестранната принуда. 

Сред тях са гигантът в производството на персонални компютри Lenovo Group Ltd. и производителят на смартфони и джаджи Xiaomi Corp. За разлика от много западни фирми, компаниите избягват да правят публични изявления за войната на Русия в Украйна или за бизнеса си там, тъй като Пекин се противопоставя на западните санкции.

Lenovo, най-големият производител на персонални компютри в света, миналата година беше номер 2 по продажби на устройства в Русия след HP Inc.

Компанията, която е най-големият продавач на персонални компютри в САЩ, спря доставките малко след началото на войната в Русия и влизането в сила на чуждестранните санкции, въпреки че някои съществуващи запаси остават за продажба в страната, твърдят доставчици, логистични компании и пазарни изследователи, които следят движението на продуктите на компанията.

Xiaomi, номер 2 по продажби на телефони в Русия през миналата година след Samsung Electronics Co., също е намалил доставките за Русия, твърдят запознати. Един от дистрибуторите, работещи в региона, твърди, че през последните седмици не е имало доставки.

Износът на технологични продукти от Китай за Русия е намалял рязко през март в сравнение с февруари. Доставките на лаптопи са се свили с повече от 40%, на смартфони - с почти две трети, а износът на базови станции за телекомуникации - с 98%. Това показват последните налични търговски данни на китайското правителство. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК