Google Maps разкри руски стратегически военни обекти като "Адмирал Кузнецов"

Вече са видими и подводници на полуостров Камчатка

19.04.2022 | 09:55 Редактор: Елеонора Танева
Google Maps разкри руски стратегически военни обекти като

Google Maps направи стратегическите обекти на Русия видими за потребителите, разкривайки подробности за военната инфраструктура на страната.

Сателитните изображения на военни съоръжения традиционно се замъгляват от Google Maps или се показват с по-ниско качество, за да се защити техният класифициран статут.

До момента редица изображения на военни бази, площадки за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети, военноморски съоръжения и ключови командни пунктове в цяла Русия бяха недостъпни, съобщи сайтът "The Moscow Times".

"Сега всеки може да ги види с разделителна способност от около 0,5 метра на пиксел", написаха украинските въоръжени сили в Twitter.

Някои от изображенията включват самолетоносача "Адмирал Кузнецов", склад за ядрени оръжия край Мурманск, подводници на полуостров Камчатка в Далечния изток и военновъздушна база в западния град Курск - само на 150 км от руско-украинската граница, информира dnes.bg.

Този ход идва на фона на обтегнатите отношения между Русия и американския технологичен гигант Google.

Google забрани рекламите за руски потребители след нахлуването на Кремъл в Украйна, а руски официални лица обвиниха YouTube - собственост на Google, в разпалване на "информационна война", след като платформата за хостинг на видеоклипове блокира руски държавни медии.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК