Мъск бори пропагандата и фалшивите новини с нова социална мрежа

Милиардерът отправя критики към Twitter, като твърди, че платформата не позволява свобода на словото

28.03.2022 | 16:22 Редактор: Здравко Черкезов
Мъск бори пропагандата и фалшивите новини с нова социална мрежа

Илън Мъск обяви, че "сериозно обмисля" създаването на нова платформа за социални медии в отговор на широката пропаганда и фалшиви новини онлайн. Както обикновено, милиардерът заяви намеренията си в Twitter.

Макар че непрестанно публикува там, Мъск отправя сериозни критики към Twitter, като твърди, че платформата не позволява свобода на словото, пише CNN Business.

"Като се има предвид, че Twitter трябва да е един вид обществена платформа, неспазването на принципите на свободата на словото фундаментално подкопава демокрацията", коментира Илън Мъск.

Туитът на милиардера идва малко след като той публикува анкета в Twitter, в която запита потребителите дали вярват, че платформата се придържа към принципа на свободата на словото. Над 70% от потребителите гласуваха с "не", отбелязва money.bg.

Ако Мъск наистина създаде нова платформа, той ще се присъедини към нарастващото портфолио от технологични компании, които се позиционират като шампиони на свободата на словото и които се надяват да привлекат потребители, които смятат, че възгледите им са потиснати в платформи като Twitter, Facebook на Meta Platform и YouTube на на Alphabet, коментират експерти.

До момента обаче нито една от компаниите, включително Truth Social на Доналд Тръмп, конкурентите на Twitter Gettr и Parler, както и видео сайтът Rumble, не са се доближили до достигане на обхвата и популярността на масовите платформи.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК