Мъск срещу Путин: Как милиардерът помага на Украйна да спечели войната

Руснаците се опитват да заглушават сателитите на Starlink

24.03.2022 | 10:27 Редактор: Здравко Черкезов
Мъск срещу Путин: Как милиардерът помага на Украйна да спечели войната

Украински дронове, които са снабдени с камери за нощно виждане, вече могат нощем да локализират руски военни машини, да ги обстрелват и унищожават. И то благодарение на Илън Мъск, пише The Times, цитиран от DW.

Предприемачът визионер безусловно подкрепи Украйна и дори официално предизвика руския агресор в лицето на Владимир Путин на дуел.

Но по-важно от този символичен жест беше друго. В отговор на молбата на украинския вицепремиер Михайло Федоров компанията на Мъск SpaceX активира сателитен интернет от спътниците от системата Starlink и усилено снабдява Украйна с необходимите терминали. Така украинците имат достъп до сателитен интернет, който е много важен, защото в условията на война другите комуникационни системи бързо могат да отпаднат. С терминал за сателитен интернет от Starlink си служи и украинският президент Володимир Зеленски за своите много ефектни речи пред различни западни парламенти.

Украинските ВВС разполагат с неограничен достъп до интернет

Сега системите на Мъск са се включили реално и в самите бойни действия, твърдят военни експерти пред британския седмичник. Подразделението "Аеророзвидка" на украинските Военновъздушни сили е модифицирало своите разузнавателни дронове по такъв начин, че нощем те могат не само да локализират източници, но и да обстрелват тези цели с противотанкови гранати.

Пред лондонския вестник един от ръководителите на украинското подразделение казва, че с помощта на сателитната система на Starlink пилотите на тези дронове и съответните снайперисти могат нощем да се свържат с безпилотните машини и да унищожават руски военни обекти. "Аеророзвидка" изпълнява до 300 мисии на ден.

Илън Мъск все пак предупредил украинците да използват неговия сателитен интернет само при необходимост, защото той е единствената функционираща система за комуникация в Украйна и лесно може да се превърне в мишена за руските правителствени хакери. За момента обаче те не са успели да пробият системата, твърди Михайло Федоров пред Washington Post.

Мъск снабдява Украйна и с батерии

Технологичната империя на Илън Мъск доставя в Украйна не само терминали и модеми за сателитния интернет. Доставки вече пристигат и от най-бляскавото бижу в технологичната колекция на милиардера - фирмата Tesla. Тя снабдява Украйна с мощни акумулаторни батерии, които влизат в действие при спиране на тока и така поддържат терминалите за сателитен интернет.

С помощта на тези акумулаторни батерии потребителите могат бързо и лесно да сменят своето местонахождение и така да възпрепятстват опитите на руснаците да ги локализират.

Руснаците добре знаят колко интензивно помага Мъск на Украйна - и съответно се опитват да заглушават сателитните предаватели на Starlink. Но милиардерът твърди, че този проблем вече е решен: новият ъпдейт на софтуера съумява да заобиколи заглушителите.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК