YouTube предизвиква забрана в Русия, расте напрежението между Google и Кремъл

Миналата седмица видео услугата забрани канал на руското министерство на отбраната

22.03.2022 | 14:37 Редактор: Теодора Патронова
YouTube предизвиква забрана в Русия, расте напрежението между Google и Кремъл

Google, един от малкото американски корпоративни гиганти, които все още работят в Русия, е напът да загуби една от най-големите си опори в страната, тъй като напрежението с Кремъл продължава да ескалира.

Google закри рекламния си бизнес в Русия, като същевременно запази популярните си потребителски услуги като YouTube. Но видео услугата се превърна в значителен източник на напрежение с правителството. Според вътрешен документ, видян от Bloomberg, YouTube забрани канал на руското Министерство на отбраната - последното от поредицата действия, заради които от Googlе очакват да предизвикат спиране на дейността в страната.

Миналата седмица YouTube забрани на руските военни да публикуват в сайта за видеоклипове в продължение на седем дни, след като министерството нарече нахлуването си в Украйна "освободителна мисия" в два видеоклипа, които компанията премахна.

Въпреки че Google не е затворила офиса си в Русия, през последните седмици компанията е започнала да премества служителите си от страната.

Откакто започна инвазията си в Украйна, руският президент Владимир Путин цензурира независимата преса в страната в опит да контролира информацията за войната, като същевременно наказва гражданите, които се противопоставят на правителствения разказ за инвазията. Тактиката на Путин е да представи американските социални медии като крайнодесни сили, които заплашват руското общество.

Популярността на YouTube може да накара руските власти да се замислят дали да спрат услугата. От друга страна, новите строги медийни закони на страната, насочени срещу вътрешните критици, могат да постигнат целите на разправата с инакомислещите, както и на пълната забрана на видеосайта.  

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК