Русия обвини Google и YouTube в терористична дейност

Москва вече е блокирала достъпа до Facebook, Twitter и Instagram, както и няколко независими медии

18.03.2022 | 16:34 Редактор: Теодора Патронова
Русия обвини Google и YouTube в терористична дейност

Руските регулаторни органи обвиниха американския технологичен гигант Google и дъщерното му дружество за видеоклипове YouTube в "терористична" дейност, което е първата стъпка към евентуална забрана на достъпа.

Русия вече е блокирала достъпа до други световни технологични гиганти като Facebook, Twitter и Instagram, както и до няколко независими медии.

Руският медиен регулатор "Роскомнадзо" заяви, че потребителите на YouTube "споделят реклами с призиви за спиране на железопътните комуникации между Русия и Беларус".

Русия частично придвижи военната си операция срещу Украйна миналия месец от север през територията на своя съюзник Беларус.

"Дейността на администрацията на YouTube има терористичен характер и застрашава живота и здравето на руските граждани", заяви "Роскомнадзор", цитиран от агенция Интерфакс.

Надзорният орган осъди "ясно изразената антируска позиция" на Google и поиска американската компания "да спре излъчването на антируски видеоклипове възможно най-скоро".

По-рано този месец Русия започна наказателно дело срещу Meta, която е собственик на Facebook и Instagram, обвинявайки компанията, че е позволила публикации, "призоваващи към убийство" на руснаци, съобщи БГНЕС.

Русия е една от най-рестриктивните държави по отношение на свободата на печата и свободата на изразяване, но ситуацията се влоши през последните няколко седмици след началото на войната в Украйна на 24 февруари.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК