Facebook и множество сайтове са частично недостъпни в Русия

Руските власти засилиха натиска срещу независимите медии

04.03.2022 | 12:16 Редактор: Теодора Патронова
Facebook и множество сайтове са частично недостъпни в Русия

Facebook и множество медийни уебсайтове са частично недостъпни в Русия, тъй като властите се борят с критичните гласове, предава AFP.

Журналистите на агенцията в Москва са нямали достъп до Facebook, както и до сайтовете на медиите "Медуза", Deutsche Welle, RFE-RL и рускоезичната служба на BBC. Мониторинговата неправителствена организация GlobalCheck също съобщи, че сайтовете са частично изключени.

Според GlobalCheck "Медуза" е достъпна за 17% от населението в Русия, BBC - за 17%, Радио "Свобода" - за 0%, Deutsche Welle - за 0%, а социалните мрежи Facebook - за 37% и Twitter - за 17%. Wikipedia и магазините за приложения App Store и Google Play също не са достъпни за повечето руснаци.

След нахлуването на Москва в Украйна миналата седмица руските власти засилиха натиска срещу независимите медии, въпреки че свободата на печата в страната и без това е ограничена. По-рано тази седмица главният прокурор на Русия нареди на медийния надзор в страната да "ограничи достъпа" до либералната радиостанция "Ехото на Москва" и независимия телевизионен канал "Дождь". 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК