40 от спътниците на SpaceX ще изгорят в атмосферата заради магнитна буря

Мъск планира в бъдеще броят на сателитите Starlink да достигне 12 000

09.02.2022 | 14:51 Редактор: Теодора Патронова
40 от спътниците на SpaceX ще изгорят в атмосферата заради магнитна буря

Според уебсайта на SpaceX магнитната буря, която се разрази в началото на февруари, е попречила на до 40 от спътниците Starlink, изстреляни на 3 февруари, да достигнат орбита.

От компанията обясняват, че магнитните бури нагряват атмосферата, като увеличават нейната плътност. Атмосферното съпротивление се е увеличило с 50 процента в сравнение с предишни изстрелвания, смятат от SpaceX.

Спътниците са поставени в най-ефективния режим - те са разположени така, че да летят с лице напред и да пробиват атмосферата "като лист хартия". Поради атмосферното съпротивление обаче не е възможно те да се върнат в работно положение, за да започнат орбитални маневри. Подчертава се, че падащите спътници не застрашават други устройства в орбита, те ще изгорят напълно в плътните слоеве на атмосферата, а отломките няма да достигнат Земята, съобщи БГНЕС.

Ракетата Falcon излетя от космодрума Кейп Канаверал във Флорида на 3 февруари. Тя трябваше да изведе в орбита 49 апарата от съзвездието Starlink. В случай на успешно завършване на мисията броят на апаратите от тази серия в орбита щеше да надхвърли две хиляди. Общо SpaceX планира в бъдеще броят на сателитите Starlink да достигне 12 000.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Айде сега..
преди 2 години
На крива ракета. "Плътната" атмосфера и пречи" ?! Сигнализирай за неуместен коментар