Как закон за социалните мрежи може да запази демокрацията в САЩ?

Законовите ограничения за платформите са непроменени, а основните демократични принципи вехнат

30.01.2022 | 10:37 Редактор: Теодора Патронова
Как закон за социалните мрежи може да запази демокрацията в САЩ?

Американската демокрация е под заплаха - няма съмнение. Това фундаментално осъзнаване отне много време, но след нападението над Конгреса преди година, то най-накрая се случи, пише за Financial Times Мариете Шааке, международен директор на Центъра за кибер политики към Станфордския университет.

Фактът, че не съществува консенсус за това откъде идва заплахата за основите на републиката, е свидетелство за дълбочината на кризата. Някои развития обаче са ясни: плановете за осуетяване мирното предаване на властта от Доналд Тръмп към Джо Байдън се зародиха във Facebook; в YouTube бяха разпространени конспирации; и "Голямата лъжа", че Тръмп не е загубил президентските избори през 2020 г., беше затвърдена чрез множество подкасти.

През последната година забележително малко се промени, за да се гарантира, че речта на омразата няма да доведе отново до насилие. Законовите и регулаторните ограничения за големите технологични платформи остават непроменени - и докато е така, основните демократични принципи ще продължат да вехнат.

Първо, прозрачността по отношение работата на социалните мрежи е от решаващо значение, но се среща рядко. Законът за прозрачност и отчетност на интернет платформите, който сега е в Сената, би създал ясни параметри за академични изследвания. Подобни разпоредби относно достъпа до информация са необходими за законодатели, журналисти и контролни институции.

САЩ се нуждаят от федерален закон за защита на данните и, най-малкото, трябва да забранят рекламата, основана на дискриминационни категории. От януари Facebook се ангажира повече да не използва расата, сексуалната ориентация и религията при насочването на реклами. Но поддържането на основния принцип за недискриминация не трябва да зависи от добрата воля на отделни компании. Той трябва да се гарантира от закона.

През изминалата година научихме, че най-голямата заплаха за американската демокрация не е чуждата дезинформация, а вътрешният тероризъм. Като се има предвид това, трябва да се съсредоточим върху онова, което САЩ могат да сторят у дома, за да направят политическата си система по-устойчива.

Можем да започнем да укрепваме демокрацията чрез повече прозрачност и отчетност в дигиталната област и честно разглеждане на това как правата ни се проектират в онлайн пространството и как можем да ги защитим там.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК