Виртуален концерт, карнавал, музей - онлайн земята привлича инвестиции за милиони

В тези светове реалните хора си взаимодействат с аватари

13.01.2022 | 22:59 Редактор: Жаклина Иванова
Виртуален концерт, карнавал, музей - онлайн земята привлича инвестиции за милиони

Не е тайна, че пазарът на недвижими имоти расте бурно, но пандемията на Ковид-19 създава друга, не толкова известна треска за земя. Всъщност има инвеститори, които плащат милиони за парцели, но не в Ню Йорк и Бевърли Хилс, а за места, които не съществуват физически тук на Земята, пише CNBC.

По-скоро тази земя се намира онлайн, в редица виртуални светове, които технологичната индустрия нарече "метавселена". Цените на парцелите се повишиха с 500% през последните няколко месеца, откакто Facebook обяви, че се насочва към виртуалната реалност и дори промени името си на Meta Platforms.

"Метавселената е следващата итерация на социалните мрежи", каза главният изпълнителен директор на базираната в Торонто Tokens.com, която инвестира в недвижими имоти в метавселената и в незаменими дигитални активи (NFT) Андрю Кигел.

"Можете да отидете на карнавал, можете да отидете на музикален концерт, можете да отидете в музей", допълва той.

В тези виртуални светове реалните хора си взаимодействат с аватари, подобно на мултиплейър видео игра в реално време. Днес хората имат достъп до тези светове чрез нормалния компютърен екран, но Meta и други компании имат дългосрочна визия за изграждане на 360-градусови потапящи светове, до които хората да имат достъп през очила за виртуална реалност като Oculus на Meta.

Скорошен доклад на Grayscale оценява, че дигиталният свят може да нарасне до бизнес за 1 трлн. долара в близко бъдеще.

Тук известни изпълнители, включително Джъстин Бийбър, Ариана Гранде и DJ Marshmello, се изявяват чрез собствените си аватари. Дори Парис Хилтън се представи като диджей на парти за Нова година на собствения ѝ виртуален остров.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК